Hvorfor gjøre yoga og meditere regelmessig sa du?

I disse tider hvor yoga, meditasjon, mindfulness, har blitt nesten helt «mainestream». Joda.. bare se i aviser, ukeblader, og ikke minst bare hør på hva alle snakker om… Enten så er det noe «alle» gjør,,, eller så er det iallefall noe «alle» snakker om at «ja de BURDE gjøre det»..

I denne jungelinformasjonsverdenen som vi lever i er det veldig lett å rote seg (bort?) i overflateønsketenkning om at det ser enkelt ut (rolige bevegelser i behagelig atmosfære), fint ut (wow, kule stillinger, og ikke minst kule yogaklær:D) , idyllisk (puste med magen og finne roen.. jepp I can do it!)  og «alle vet jo at vi behøver å STRESSE NED», ha myke verdier, spise økologisk, ha rent hus, pene barn, en up and coming karriere, en stor venneflokk, være ofte på fjellet, bake egne brød, og vaske klær for hånd!! For ikke å nevne det at vi skal tenke positivt og skape vår egen hverdag med tankens kraft i tillegg. 

Og nå snakker jeg bare for oss vanlige damer.. Dette er ikke cupcakes-mums.. De stiller jo i en heeelt annen liga. 😉 mmmh.

For i en verden der vi er livredde for ferdigmat, sukker og palmeolje.. (og bra er jo det… det er  ikke det jeg mener;) så pålegger vi oss selv så mye selvpåført høyere idealer at vi blir helt uoppnåelige for oss selv. Og HVEM er det som skaper alt dette presset sa du??ahaa! samfunnet? ahaa! glansede magasiner med fine fruer i trenings outfit (bestilt på nett fra et nytt økologisk brand i Australia… ) og bakeboller i hånden? ahaaaaa venninner, yogainstruktøren din, den siste selvutviklingsboken din, og alle nyttårsforsettene som du fortsatt prøver å få gjort noe med …(selv om du  offisiselt later som som du aaaaldri har brydd deg om sånt!!) eller de nye joggeskoene som du kjøpte i håp om å motivere deg til et nytt og bedre liv.. (som står der så rene og pene å lyser hånlig mot deg hver gang du synker ned i sofaen i stedet for å ta en tur i kveld..og…-for vi er jo ikke fornøyd før vi gjør det hveeer kveld..)

Så slik føles livet ut innimellom. Et hav av selvpålagt skulle, burde, kunne-liste så langt som et ondt år.

Så hvorfor skal vi i tilleg tilføye yoga og meditasjon på listen??? Blæh.. når jeg leser hva jeg selv har skrevet så tenker jeg at kanskje man bare skulle gi F, og ikke gjøre noen ting…

Men det ER JO IKKE NOE ALTERNATIV!!!!! Hvor lenge av gangen greier man å gi totalt blaffen,  ikke ha noe mål og mening. Hvor lenge klarer man seg uten håp om å forandre, utvikle, skape, leve, vokse og utfordre seg???

Det blir et liv på tomgang, en hverdag full av døll rutine, trøtthet og tomhet!! Blir det ikke? I et liv hvor vi ikke yter.. blir vi preget av stagnasjon.. I et liv hvor vi ikke prøver…. vil vi heller ikke oppnå noe.

I et liv hvor vi finner noe som gir påfyll, spenning, utfordring får vi energi. Og når vi får energi får vi vekst. Når vi føler vekst drypper det små energi ladninger på de rundt oss og de vokser og.. Trallala så fint det høres ut.

Så kommer igjen de dagene hvor huset er skittent, jobben er gørr, ungene er som oppstarnasige små fandenivoldske snurrepiperier som ikke respnderer overhodet på det tilbyr av alternativer. I tillegg er du litt sjuk, du er blakk, og du har ikke hørt fra vennene dine på «litt for lenge». Jepp. …

Thats life..what goes around comes around…

Og det er da jeg kommer tilbake til overskriften. Hvorfor gjøre yoga og meditasjon til en vane?? Hvorfor pålegge seg selv enda en ting? Ja hvorfor skal vi det?

Fordi

(og nå går jeg forbi de selvsagte faktum som at all trening og fokus i livet gir litt mening og glede der og da, alle er vel enige i at .. går man en tur, føler man seg litt bedre… )

-yoga og meditasjon påviker hvordan «minden», dvs tenkning og følelser opererer i oss. Sakte men sikkert endres vår oppfatning av oss selv, og verden omkring oss. Man lærer om hva som skaper problemer i livet, og hva som løser dem. For hva om problemene vi har i livet kommer av «avidya»- feil forståelse, av det vi opplever? Formålet med yoga er å redusere «avidya». Avidya ligger som et slør foran øynene våre og farger vår opplevelse av verden.

Å «bekjempe», eller å få lette på sløret for denne vrang forestillingen, eller feil forståelsen av verden er i følge Yoga sutra (et yogafilosofisk storverk av Patanjali)  er som å klatre opp en stige hvor man stadig får høyere mål. Til å begynne med er målet om å få gjort yoga regelmessig et behov for å få føle seg bedre, få trent, gjort noe positivt.  Det er et «egosentrisk» ønske om å gi noe til seg selv som vi dagligdags tenker da det ligger i vår natur; «jeg er fattig, jeg ønsker å bli rik».. «jeg er ikke så god form, jeg ønsker å bli i bedre form». … Det kommer ut fra et ønske om å bli bedre i noe.. Etterhvert utvikler dette målet seg, dette selvsentrerte målet er kanskje første skritt på stigen, etterhvert dukker andre mål opp.. hvem er jeg, hvordan er mitt forhold til verden?  hvordan er jeg i mine relasjoner til andre? Så fra først å lære om helse, går man naturlig inn i refleksjoner rundt sin person, til å endre kvaliteten på sin gjøren.

WHAT´S IN IT FOR ME???

MEN sier du ,,, det er alltid et MEEEN…Hva er prisen? Hvilke utfordringer vil jeg måtte stå ovenfor (foruten tapt tid for baking av cupcakes, vasking av hus, sofakvelder og facebooktid..) Den største tidstyven, den største Hufsa( for de av dere som er kjent med barnelitteratur) , den største sabotøren for alle iherdige forsøk på å «starte et nytt og bedre liv»….( jepp, har vært der ganske mange ganger) … er i følge Patanjali som sier det så fint

«Nine obstacles on the yoga way»… 

– sykdom, -latskap,-tvil, -hastverk og utålmodighet, – resignasjon og trøtthet, distraksjoner(det må være her cupcakesene kommer inn),  arroganse eller ignorering,  manglende evne til å ta nye skritt,  og tap av selvtillitt… 

Disse er igjen følgesvenn med symptomer som: synes synd på seg selv,  negative vibber, fysike problemer, eller pusteproblemer!!!

Ja man kan jo bli skremt av mindre og tenke at kakebaking og tv kvelder er litt mindre omfattende.. Men er ikke dette en inspirerende liste? En liste svart på hvitt som viser deg hva som vil dukke opp underveis av hindere på veien? Får du ikke lyst til å vise fingern til dine indre demoner, og ta en indre rengjøring, se hva som finnes av småtroll, og få litt orden på de?

Yoga betyr «union» og handler om å «se».. Så bak all fancy «yogawrapping» ligger så mye mer enn fine klær, branding, lykkejag, og perfeksjonisme. De fysiske asanas (stillinger) er en del av det.. og med det får man en gavepakke med kjennskap til deg selv.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s