Hvilke ritualer har du for vinteren?

Så er vi igang igjen. Folk småløper i stedet for å spasere, lutrygget for å holde varmen. Skrittene blir små, vi kroker oss sammen, knyter hendene foran brystet, og snur ryggen til sno og kaldgufs. Vinterjakker på størrelser av en bjørnefell, lag på lag, og i heimen så fyres det, tennes levende lys, gardiner dras for og man ser ikke naboen før til våren.

Mellom høst og vår ligger den mørke vinteren. Det er kaldt i været og naturen ligger tilsynelatende død. Månen lyser ut over en by i vintersøvn. Fra november har naturen trukket seg tilbake, ned i røtter og i frø for å overvintre.

I denne mørketiden har vi våre ritualer for å beskytte oss mot mørkets farer og beholde kraft nok til å krype ut av vår innovervendte tilværelse når lyset kommer tilbake.

I ayurvedisk filosofi ser man mennesket i lys av hvilke egenskaper og kraft vi er født med. I tillegg påvirkes kreftene våre av  for eksempel :årstid, mat, livssituasjon, alder osv. Denne livskraften er kjent som Doshas: vata, pitta  og kapha. 

Vi mennesker består av en kombinasjon av disse kreftene, og for å ha en god helse og god psyke må disse stå i balanse  og i forhold til hverandre. Gjennom yoga kan man balansere disse kreftene ved å finne den type yoga som passer for seg. Har man mye vata: (innehar kvaliteter som tørr, kald, mobil) , behøver man å finne noe som roer og «jorder». Er man mye pitta (kvaliteter som varme og glød) , behøver man noe som roer og kjøler ned, mens mennesker med kapha (kvaliteter: tung, kald, stabil)  behøver man mer stimulering og å skape varme.

Disse energiene varierer gjennom døgnet og gjennom årstiden. Vinteren i Trondheim er for tiden tørr og kald. I følge Dosha passer beskrivelsen for Vata disse dagene.

Så værmeldinger og kalender tatt i betraktning; hva slags yoga gjør vi framover?  Vata lagres i nedre del av mage, i hofte og i fordøyelsessystemet. Så for å redusere vata i kroppen jobber vi med å vekke indre glød, kraft og varme i kroppens senter. Vi jobber for å styrke nederste del av ryggen, og mage. Vi hilser til solen, og kjenner varmen spre seg.  Vi renser kropp og sjel med pusteøvelser, får skufflet ut det vi har med oss av bassilusker,før vi rusler hjem i månelys, og sover som en bjørn under vinterdynen.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s