Synes du det er mystisk at det er så vanskelig å innføre en ny god vane?

Hvorfor i huleste er det noen ganger så vanskelig å få innført en ny rutiene i livet når det er noe nytt du har satt deg fore.

Dette spørsmålet ble tatt opp på en yogatime nylig. Vi snakket om hvor utrolig godt det er.. Ikke bare etterpå, som man skulle tro. Men til og med mens vi praktiserer. Likevel, er det så innmari vanskelig å innføre, gjennomføre, og ha en vedvarende praksis av noe nytt i livet. (for eksempel 15 minutter yoga hver dag)  Jeg vil tro det ikke bare gjelder yoga, men at det er det samme som slår inn om det er slankekuren, røykeslutten, «aldri snakke stygt om noen» forsettet, jeg skal være snillere med mannen/bikkja/naboen- tankene. Alle vet at ting blir bedre. Vi vet at det lønner seg. Vi har til og med lyst til å gi jernet å bretter opp armene og går i gang med dødsforakt.

For noen går det supert i ca 3 timer,  3 dager, eller 3 uker… Dermed begynner vi å snakke til oss selv om at det kjennes ikke ut som om det er like nødvendig lenger. Ja kanskje det beint fram egentlig ikke er så bra for oss. Ja vi må jo unne oss litt godt og. Slappe av, ikke være så streng med oss selv.  Og det er ikke så vanskelig å finne stødige argumenter på nettet for at rødvin faktisk er livsforlengende, at bikkja egentlig blir luftet mer enn nok, og at man trenger å lette på trykket så det å snakke stygt om andre lett kan omformuleres til å bli en øvelse «i å si det som det ER».

etter kort tid kjennes forsetter mer ut som dette?

Så tilbake til poenget; ……Gjennom jevnlig-daglig yoga praksis stillner vi sansene, sinnet og kropsslig uro.  Når alt faller til ro evner vi å se hvem vi er, hva vi står for, hva vi vil. Det sies at alt i den ytre verden er kun en refleksjon av ditt indre. Derfor er det forsåvidt ikke så viktig å forandre på det rundt oss, men heller å søke innover for å se hva som er på ferde i oss selv.  Si at en mann står på trappa, og du tenker «en fremmed», og du tar i mot han nettopp som en fremmed. Hvis ditt indre er full av angst for fremmede mennesker holder du døren godt lukket og snakker gjennom brevsprekken, er du litt mer åpen og nysgjerrig eller optimistisk( du har tross alt hatt noen hyggelige erfaringer av å treffe nye mennesker)  har du kanskje visse forhåpninger om at han kommer fra Norsk tipping. Men så kommer moren din og forteller at dette er din bortkomne far som har kjempet seg gjennom 12 år i jungelen etter en flystyrt over Amazonas. Far roper du og kaster deg inn i armene på denne mannen som nå får en litt annen mottakelse. På et blunk omorganiserer du hele din indre verden, omstiller og omkategoriserer. Og slik verden er så har vi blitt ganske gode på å omorganisere livene våre. Få det til å passe inn i et bilde, så det føles mer behagelig ut. Ved hjelp av sanser og følelser måler, vurderer og avgjør vi hva vi slipper inn i livet gjennom   å «like » eller » mislike».

Så tilbake til poenget nok en gang. …

Gjennom yoga finner vi ro, stillhet. Og nettopp stillhet må finnes for at vi skal se oss selv. Og når vi er en seer, vet vi at sinnet skaper tanker og separerer, i» liker  eller misliker», og greier å ikke involvere oss i det.

Litt vanskelig for å bestemme deg? Kanskje ikke så rart? 

Høres ikke det flott ut? å møte mennesker, hendelser, come rain come shine, uten å bli drevet inn i et rabalder av føleri og sansespill? Vår naturlige tilstand er egentlig en tilstand av enhet, ro, fred.  I denne tilstanden er det ikke så vanskelig å finne veien til nye gode rutiner, feks yogamatta.  Men stadig utfordres vi av våre lyster og sanser. På vei til yogamatta må du gå forbi kjøleskapet og du er jo egentlig litt sulten.   Når lyster og sanser er i gang våkner automatisk egoet, sinnet eller kall det Jeg´et . Da blir du fryktelig klar på at «jeg vil ha, jeg må ha, jeg trenger».. Du kjenner at du finner faktisk ikke «roen» før  du har fått spist og kanskje hvilt litt. Som om ikke det er nok våkner intellektet og finner noen saftige argumenter basert på dine stoffskifteproblemer som tilsier at du definitiv burde spise litt, og se litt tv akkurat i kveld i stedet for hele tiden pushe på. Det hele er jo egentlig litt for «flink pike», ja!

Så derfor gjør vi yoga.

Yogas citta vrtti nirodhah.  The restraint of the modifications of the mind-stuff is Yoga.

If you can control the rising of the mind into ripples, you will experience Yoga.

Og om man vet det, så er det kanskje litt letter å komme seg litt oftere på matta. 😉

  • vår naturlige tilstand; ro, fred
  • forstyrres av lyster og sanser
  • vekker «jeg´et», ego, sinnet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s